Background
a-vitamiini, retinoli

Mikä ihmeen retinoli?

Mitä nämä mystiset retinolit oikein ovat? Ja miksi minun pitäisi niitä käyttää?

Oletko törmännyt somessa retinoleihin? Mutta mitä nämä ihmeaineet ovat ja onko niistä hyötyä minulle? Retinolit eli A-vitamiinit ovat todellisia ihon supersankareita. A-vitamiini on kiistatta koko kos­met­tiik­ka­teol­li­suu­den tehokkain yksittäinen raaka-aina. 

Miksi tar­vit­sem­me A-vi­ta­mii­ne­ja?

Meidän elimistö tarvitsee A-vitamiinia moniin eri tarkoituksiin. A-vitamiini on tärkeä mm näkemiseen, luiden kasvuun sekä vastustuskykyyn. A-vitamiini on oleellinen yhdiste myös limaa tuottaville soluille ja se edistää limakalvojen pysymistä normaaleina. 


Länsimaissa harvoin kärsitään A-vitamiinin puutteesta. Koska monipuolisessa ruokavaliossa on paljon A-vitamiininlähteitä.  Mm. turska, maksapasteija, kananmunan keltuainen,  maitotuotteet, keltaisista hedelmät, bataatit sekä punakeltaisista vihannekset.

A-vitamiinit ovat rasvaliukoisia ja varastoituvat elimistössä pääasiassa maksaan, josta se on tarpeenmukaan käytettävissä. (Vitaelab 2002).Miten se vaikuttaa ihoon?

rVaikkakin saamme A-vitamiinia monipuolisesta ruuasta. Tarvitsemme sitä lisäksi myös ihon pinnalle. Vaikkakin suurinosa kertyy maksaan varastoi myös iho osan A-vitamiineista. Iho tarvitsee tätä ihme ainetta moneen tärkeään asiaan:

 • vauhdittaa solujen uudistumista
 • vahvistaa gollageenia ja elastiinia
 • silottaa juonteita
 • sitoo kosteutta
 • supistaa ihohuokosia
 • kirkastaa ihon sävyä
 • hillitsee epäpuhtauksia

Tutkimuksissa on havaittu että valtaosa aikuisiän aknesta johtuu A-vitamiinin puutoksesta ihossa. 

(SKY 2020)

No jos saamme ra­vin­nos­ta tarpeeksi A-vi­ta­mii­ne­jä, miksi niitä tarvitaan vielä lisää?

A-vitamiinit eli retinolit tuhoutuvat UV-valossa. Auringosta tuleva UVB, UVA sekä laitteista tuleva sininen valo tuhoaa ihon oman A-vitamiini varaston. 

Tämä on tietysti helposti korjattavissa, riittävällä päivittäisellä UV-suojalla. Tosin tämä ei yksin riitä, mikäli iholle on jo ehtinyt tulemaan erilaisia vaurioita.  

Ihon A-vitamiini varastoja ei voi kartuttaa sisäisesti, koska rasvaliukoinen A-vitamiini kuormittaa korkeina määrinä maksaa ja munuaisia. Silloin tarvitaan lisäapuja kosmetiikka tuotteista.

Kosmetiikan raaka-aineina retinoleja tunnetaan useita. Isossa joukosta löytyy todella tehokkaista hyvinkin lieviin retinol muotoihin. Kaikista vahvimmat muodot ovat saatavilla vain reseptillä.   


Kuten arvata saattaa, kun on tehoja,  on myös valitettavat sivuvaikutuksia. Tässä myös korostuu tuotteiden oikeanlainen käyttö ja ammatilaisten ohjeet.  Voimakkaat retinolit voivat aiheuttaa ihon herkistymistä punoitusta, hilseilyä, kuivumista ja jopa pahimmillaan arpeutumista. Mitä minun pitää ottaa huomioon retinolia si­säl­tä­vien tuot­tei­den kanssa?

Esitiedoilla on entistä tärkeämpi rooli retinol tuotteita suositeltaessa. A-vitamiini tuotteet altistavat myös auringon vaurioille, joten ne sopivat paremmin käytettäviksi talviaikaan. Retinol tuotteita (varsinkin vahvempia) suositellaan käytettäväksi vain yöta vasten ja päivällä on oltava aina kunnon UV-suoja, min spf30. Iho taytyy totuttaa retinolituotteen tehoon, jotta vältettäisiin turhat sivuvaikutukset. Täytyy myös selvittää sopivatko muuta kotihoito tuotteet yhdessä voimakkaampien retinol tuotteiden kanssa. Retinoleja ei suositella raskaana oleville. 


Todelliset tulokset retinoli -valmisteiden vaikutuksista näkyvät vasta useamman kuukauden säännöllisen käytön jälkeen. 

On siis tärkeää tietää mitä retinolimuotoa tuotteessa on käytetty ja mitkä ovat sen vaikutukset ihoon.

Onneksi meitä ammattilaisia on tähän tarkoitukseen auttamaan jotta sinun ihollesi löytyy oikea tuote.

Dermalogilla on useita retinolia sisältäviä tuotteita:

 • Multivitamin serum
 • Multivitamin Power recovery masque
 • Age reversal eye complex
 • Retinol Clearing oil
 • Overnight retinol repair

Mikä on sinun suo­sik­ki­si?

ScreenHunter%2022-me.png

Lähteet

IDI International Dermal Institut 2019 Koulutusaineisto

Finlab 2002, Terveystietoa A-vitamiineista https://www.vitaelab.fi/Terveystietoa/A-vitamiini

SKY 2020 Suomen kosmetologien liitto verkkokoulutus 18.9

ScreenHunter_817%20Jan.%2002%2016.09-me.jpg

Henna

Expert Ihoterapeutti /yrittäjä

Iho­te­ra­pia­kes­kus KAUNIS IHO

Härkitie 8, Nokia

03 2110881

henna@kaunisiho.fi

Avoinna ajan­va­rauk­ses­ta

Tiistaista - Lauantaihin


© Ihoterapiakeskus Kaunis Iho. Kaikki oikeudet pidätetään. Tietosuojaseloste.